Despre noi | Contact
FC Voluntari | Detalii articol
postat in data de: 14-11-2013
Riciu predă abecedarul fotbalului la Voluntari ( Ajax de Voluntari )
La cei 71 de ani, Mircea Rădulescu a început o nouă viaţă: a lăsat pregătirea antrenorilor pentru a avea grijă de viitorul fotbalului ilfovean. Mircea Rădulescu, “Riciu de la Rădulici”, cum i se spunea în școală, nu are nevoie de nicio prezentare. Nu există iubitor de fotbal în România care să nu fi auzit măcar o dată de Mircea Rădulescu. După o viaţă în slujba sportului rege, în care le-a făcut pe toate, de la jucător, antrenor până la pregătirea tehnicienilor, Riciu a pornit un nou proiect la Voluntari, unde a pus bazele unei academii de fotbal, sprijinit de primarul Florentin Pandele. Totul a început anul trecut, la o zi după ce regulamentul UEFA l-a pensionat. “Anul trecut am împlinit 70 de ani și, conform prevederilor FIFA și UEFA, la vârsta asta trebuie să ieși la pensie. Eu puteam să funcţionez, iar când m-am despărţit de FRF, a doua zi m-a sunat primarul Pandele. Când am venit aici, m-a întrebat dacă eu cunosc Voluntariul și i-am răspuns sincer că nu-l știu. Mi l-a arătat pe o hartă și mi-a arătat ce baze sportive are și va avea Voluntariul. Mi-a arătat cele două stadioane, sala de sport - proiect care este în derulare. De asemenea, pe strada cu sala sporturilor, care se construiește, există o pensiune, iar Pandele mi-a spus că în proporţie de 90% e luată și va fi pusă la dispoziţia Academiei, care nu este constituită, e încă în formare. În octombrie, anul trecut, îi spuneam de pensiunea asta, pentru că avem nevoie de o componentă a Academiei. Sunt ușor iritat că lumea se joacă cu termenul de academie de fotbal, știm ce înseamnă Ajax, Barcelona. Acelea-s academii, adică juniorul să aibă toate condiţiile, să înveţe la o școală din cadrul academiei, să fie educat de ea”, ne explică dom’ profesor cum stă treaba cu academiile de fotbal.


Juniorii, Cenușăreasa fotbalului românesc

De când se știe în fotbal, fostul director al Școlii Federale de Antrenori din cadrul FRF s-a lovit de aceeași problemă: când nu erau rezultate, se dădea vina pe creșterea și dezvoltarea juniorilor sau mai degrabă pe lipsa de implicare. Acesta a fost și motivul pentru care Riciu a ales proiectul de la Voluntari: “Juniorii au fost Cenușăreasa fotbalului românesc. La noi se dă vina pe copii și juniori, când nu sunt rezultate, e de mult o problemă de afiș. Dar dacă ne gândim în profunzime, vom vedea că această Cenușăreasă este reală în sportul rege de la noi. O să vă dau un exemplu de afară. La München nu le pleacă jucătorii de la Bayern München, au programe de compensare a stresului cauzat de statul în cantonamente pentru copii. Școala a ajuns ceea ce la noi nici nu poţi să deschizi vorba. Am văzut o academie pe lângă Viena, unde programul era așa: la 8.00 se trezeau, luau micul dejun, la 9.00 aveau două ore de școală, la 11.00 ieșeau la antrenament, mâncau de prânz, se odihneau, trăgeau două ore de școală și iar antrenamente. Părinţii nu vor să audă că odrasla neglijează școala. Fotbalist iese sau nu, dar școala trebuie să o facă. Așa e și la Bayern și la orice club mare. Cam asta vreau să fac și la Voluntari, să nu îl facem pe copil să se plictisească, să devină blazat în timp ce învaţă și când joacă fotbal”.


Academia de la Voluntari, pol de atracţie

După modelele Ajax, Barcelona, Anderlecht sau Liverpool, vrea și Mircea Rădulescu să construiască Academia de Fotbal de la Voluntari. Spune că un mare avantaj al juniorilor de aici este că au școala la doi pași de terenurile de antrenament, mai ales că majoritatea provine din orașul de lângă București. Scopul declarat este dezvoltarea fotbalului, după cum spune Mircea Rădulescu: “Toţi copiii sunt de aici, din Voluntari, doar la grupele mai mari avem juniori din Colentina și Afumaţi. Academia va fi un pol de atracţie pentru localităţile din jurul Voluntariului, Sinești, Afumaţi, Ștefănești și, de ce nu, chiar și din cartierele bucureștene aflate lângă orașul Voluntari. Nu avem un scop declarat, dar asta rezultă de fapt: să dezvoltăm fotbalul. Terenurile pe care le avem nu acoperă, momentan, necesităţile de pregătire, dar știu că Primăria a obţinut prin licitaţie un teren lângă Pipera care va rezolva această problemă. Revenind la copii, vrem să le facem programul în funcţie de școală. Cei care se antrenează după-amiază sunt prea mulţi și mai au nevoie de un teren, de asta am achiziţionat terenul de lângă Pipera. În proiectul ăsta nu vrem să facem mare performanţă acum, ci să acoperim necesităţile sportului”.


A împărţit copiii în 3 grupe valorice

În momentul în care a ajuns la Academia de Fotbal de la Voluntari, Rădulescu a simţit o repulsie din partea antrenorilor, dar le-a promis că nu va da pe nimeni afară, ci doar le va dezvolta munca. “La început credeau că eu vin să îi dau afară, însă le-am explicat, din vasta mea experienţă, cum arată academiile de afară, pe unde am fost. Am făcut câteva schimbări la nivel de organizare a juniorilor, dar îi anunţ și pe antrenori că vor avea mult de muncă”, ne spune Mircea Rădulescu, moment în care este oprit de un localnic, care intră val-vârtej în birou să-i pupe mâna. Avem impresia că domnul profesor e un fel de Don Corleone, dar se scuză pentru situaţia neplăcută și dialogul continuă: “Așa e domnul acesta, mă respectă prea mult, cred. Prima măsură luată a fost să avem câte un antrenor la 15 copii, pentru că, în cazul în care sunt mai mulţi, se calcă pe bombeuri. Al doilea criteriu a fost să trecem la grupe valorice. La o vârstă ai 40 de copii, ca să lucrezi cu 15, faci câte trei grupe, o grupă foarte bună, una de mijloc și grupa a 3-a, unde îţi vin copiii care practică de plăcere, dar care se pot dezvolta. De exemplu, la 10 ani poate fi foarte slab, dar să explodeze la 17 ani. Vă daţi seama că au fost și nemulţumiri din partea părinţilor, că de ce copilul lui a ajuns la grupa a 3-a. Până la urmă au înţeles de ce am adoptat această metodă. Dacă o privim ca pe o piramidă, Academia de la Voluntari are doar baza. Avem 250 de copii născuţi între 1993 şi 2004 și până la cei născuţi în 2006-2007”. “Am bătut Monaco cu o damigeană de zaibăr” Mircea Rădulescu își amintește un episod amuzant din perioada Craiova Maxima și susţine că a aflat de la radio că Mircea Lucescu l-a luat secund la echipa naţională.


Există vreo reţetă pentru dorinţa asta nebună de a activa la 71 de ani?

Secretul meu e următorul: într-o carieră ca a mea am pornit de la juniori, am jucat la Sportul, Rapid, și am avut răscruci de drumuri. Și m-am dus pe unde am semnalizat, adică n-am semnalizat stânga și am luat-o dreapta! Iar în viaţa de zi cu zi e simplu: nu beau, nu fumez, nu-mi înșel nevasta (n.r. - râde și spune că lumea nu-l crede cu a treia variantă).


De ce v-aţi oprit brusc în 2000 și aţi ales să nu mai antrenaţi?

Ultima mea răscruce a fost în 2000, când am terminat cu antrenoratul. Eram la echipa naţională a Algeriei. În acel an am invitat naţionala României, Bölöni fiind antrenorul României, la un stadiu de pregătire de 10 zile. Sunt un om de învăţământ, am scris cărţi, mi-a plăcut și școala, şi mi-am zis că ar fi bine să împărtășesc experienţa mea antrenorilor tineri. Mi-a zis Mircea Sandu să mă ocup de formarea și perfecţionarea antrenorilor. În 11 ani m-am ocupat de acest tronson al FRF și am avut ca obiectiv implementarea sistemului UEFA de antrenori. Și am lăsat acolo o mașinărie bine pusă la punct.


Aveţi vreo amintire legată de naţionala României?

Sunt mai multe, dar cea mai amuzantă e cum am aflat că-s antrenor secund. Am auzit la radio că m-a numit secund, Lucescu, mai cotoi decât mine. Nici nu m-a întrebat și am auzit în timp ce mă bărbieream că sunt antrenor la naţională. Eu aveam 39 de ani, Mircea avea 36 de ani pe atunci. Și uite că nici acum nu am renunţat la ideea antrenorilor tineri. Ce bobârnace mi-am luat eu cu antrenorii tineri, Reghecampf, Șumudică, Petrescu, Munteanu, Răzvan Lucescu, pentru că i-am încurajat! Le dădeam sfaturi, dar erau cei bătrâni care îmi strigau că de ce le cânt în strună.


Care este cel mai mare regret din carieră?

Ca jucător regret că am peste 300 de meciuri la Sportul, dar în anul în care a promovat, eu m-am lăsat de fotbal. Nu am fost niciodată dat afară de la o echipă, eu am antrenat doar 3 echipe în România: Rapid, Craiova și Sportul. La Rapid și Craiova mi-am dat de 3 ori demisia. Nu mi-au plăcut umilinţa, distorsionarea adevărului, şi când m-am lovit de lucrurile astea, am plecat.


Și cel mai fericit moment?

Cel mai fericit am fost când am aflat după un meci că am un băiat.

Ne povestiţi o întâmplare hazlie din perioada antrenoratului?

La Craiova, după performanţa Maximei, din 1983, echipa a avut câteva zvâcniri: am scos Betis, Monaco, Galatasaray, Olympiacos Pireu. La meciul cu Monaco ne-au bătut cu 2-0 în tur, iar primarul Constantin Chiţimia m-a întrebat de ce am nevoie pentru a elimina Monaco. I-am zis: daţi-ne alimente, că era criză. A pus mâna pe telefon și i-a chemat pe toţi care aveau IAS-uri. Au venit cu lăzi de mere, carne, bere, vin, ţuică, nu aveam unde să le mai punem! Era o pivniţă mare și îi luam pe oameni să le depoziteze. Am umplut depozitul până la meci. Pe Monaco nu i-am bătut cu Supradin și medicamente, ci cu ce avem jos, în pivniţă. Am luat o damigeană de zaibăr și am băgat-o la dușuri. Atmosfera era încinsă înainte de joc și le-am zis jucătorilor să treacă prin baie. S-au dus și au luat câte o gură de zaibăr, unii au gâlgâit. Abia așteptau să iasă la încălzire,. Îl văd și acum pe Negrilă: “Nea Mircea, îţi e cam frică de meci”, iar Tilihoi mi-a promis: “Nea Mircea, să moară mama dacă ating ăștia mingea. Și i-am bătut cu 3-0 sau zaibărul i-a bătut pe francezi” (n.r. - râde în hohote).


Cine este Mircea Rădulescu?

Mircea Rădulescu s-a născut la 31 august 1941, București. A fost jucător, antrenor de fotbal, profesor de fotbal la IEFS și directorul școlii federale a antrenorilor din cadrul FRF. A absolvit Liceul Aurel Vlaicu și Institutul de Cultură Fizică și Sport. Este căsătorit cu Elena Rădulescu și are un fiu, Valentin. Ca jucător de fotbal, a evoluat într-un număr de 300 de meciuri oficiale (junior la Rapid, senior la Sportul Studenţesc). A fost antrenor principal al echipelor Sportul Studenţesc (1977-1980, 1987-1988 și 1995), Universitatea Craiova (1983-1986 și 1997) și Rapid București (1992-1993 și 1995-1996), având 279 de meciuri ca antrenor în prima divizie de fotbal a României. A antrenat echipa naţională de juniori a României (1980), echipa naţională de tineret olimpică a României (1989-1990), fiind și antrenor secund (1981-1984) și apoi principal (1990-1992) al echipei naţionale de fotbal a României. De asemenea, a mai antrenat în străinătate: echipa naţională a Egiptului (1993-1994); CA Tunis (Tunisia) (1994-1995); echipa naţională a Siriei (1997-1998) și echipa naţională a Algeriei (2000-2001). A obţinut titlul știinţific de Doctor în Educaţie Fizică și Sport. Este coordonator al publicaţiilor „Ghidul Antrenorului de Copii și Juniori” și „Antrenorul”. Este antrenor emerit, posesor al licenţei PRO UEFA.


CS Voluntari, marea durere

Mircea Rădulescu a ţinut să comenteze și situaţia echipei CS Voluntari, aflată la coada clasamentului în seria a III-a din Liga a III-a. “Echipa de Liga a III-a are o problemă de selecţie. S-au constituit într-un grup care nu are prea multă treabă cu noţiunea de per­for­manţă. Nu există ambiţie, - vorbesc despre jucători aici - majoritatea fotbaliștilor nu acceptă riscul, sunt limitaţi. Dacă stai în tribună, vezi că fac economie de efort sau evită contactele directe. Fără componentele astea, jucăm să ne aflăm în treabă. Pregătire se face, am văzut ce bine a pregătit echipa Bogdan Andone și ziceam că vom face treabă bună. Și iarăși mă refer la Academie aici, ca să dau un exemplu. Ca o academie să-ţi dea jucători finiţi ,gen Borussia Dortmund, îţi trebuie nu numai timp, răbdare, înţelegere, dar și toate ingredientele necesare. Aici nu curge miere pe burlane. Primarul Pandele suferă extraordinar de mult că la baza materială existentă și la perspectiva acestei baze materiale nu avem un vârf pe măsură. El își dorește o echipă în Liga a II-a, dacă nu și mai mult. Dar gruparea din Liga a III-a preferă să se zbată în anonimat”, a explicat Riciu situaţia echipei de seniori din Voluntari.

Sursa: www.ilfovsport.ro