Despre noi | Contact
FC Voluntari | Detalii articol
postat in data de: 14-11-2013
Gulliver și liliputanii: Chihaia pregăteşte viitorul
În spatele primăriei din Voluntari, zi de zi, ai impresia că te regăsești în copilăria de altădată, cea a anilor ‘80 sau ‘90, când nimeni nu putea să doarmă din cauza chiuiturilor specifice vârstei. Cele trei terenuri de sport sunt ocupate de dimineaţa și până seara de copii de toate vârstele, însă e imposibil ca ochii să nu-ţi zboare spre locul unde se pregătesc prichindeii, micuţii cărora mingea le ajunge sau le trece de genunchi. Culmea, când intră antrenorul pe teren, se face o liniște ca în sala de clasă. Antrenorul Octavian Chihaia îi salută și le solicită micilor fotbaliști un bileţel. „La vârsta lor contează ce mănâncă. Așa că, pe bileţel, părinţii le scriu ce au mâncat, la ce oră, iar cei care nu vin cu bileţele vor apărea ultimii, spășiţi și cu figuri de vinovaţi”, ne spune Chihaia. Și are dreptate, unii dintre ei nu au mâncat mare lucru, ba un covrig, ba o eugenie, și găsesc câte o scuză, că nu s-au simţit bine sau că n-au avut timp, dar că abia așteaptă să joace fotbal.


Părinţii, marea problemă

Fostul atacant al echipelor Sportul Studenţesc, FC Naţional, Dinamo sau CFR Cluj are două grupe de copii, cei născuţi în 2005 și cei născuţi în 2006-2007. De la ora 17.00 vin cei mici, printre care se regăsesc și copiii lui Mircea Bornescu sau Bogdan Andone. Cu ei e cel mai problematic, dar mai ales din partea părinţilor. Chihaia are răbdare, începe antrenamentul, unul ușor, cu noţiuni de bază: lovirea mingii în sus și prinderea ei în mâini, coordonarea balonului de pe stângul pe dreptul, pase din prima și din două atingeri. Cei care reușesc mai puţin sunt pedepsiţi: flotări, iar cei buni râd de cei slabi. „E foarte delicat să antrenezi copiii, în special cei care învaţă abecedarul fotbalului la vârste cuprinse între 6 și 8 ani, deoarece acum apar momentele de receptivitate maximă. Mulţi dintre ei pot renunţa foarte ușor, așa că responsabilitatea mea ca antrenor e foarte mare. Eu nu am probleme, doar că părinţii reprezintă marea noastră dilemă. Nu au deloc răbdare, vor ca mâine să ajungă fotbaliști, deși ei abia au ajuns la școală. Am întâlnit situaţii în care părinţi de copii de 7 ani îmi spuneau că nu le acord șanse suficiente. Gândiţi-vă că până la 8 ani nici nu intră în competiţii. Plus că le dau sfaturi de pe margine, ca și cum ar sta în bancă la școală cu ei. Credeţi că în străinătate vin părinţii la antrenorii de copii și juniori? Se văd doar la meciuri și atât, sau doar dacă există probleme disciplinare”, explică pentru IlfovSport tânărul antrenor.


„Vă e cald? Și mie! Așa ajungeţi bărbaţi!”

Mogâldeţele încep antrenamentul pe o căldură sufocantă, dar nu comentează niciunul. Mai fac pauze de hidratare, după care Chihaia împarte grupa micuţilor de 6-7 ani în 3 echipe. E climaxul zilei pentru ei. Aleargă, se strigă unul pe altul, iar meciurile seamănă cu grămezile ordonate de la rugby: unde e mingea, acolo sunt toţi, cu excepţia portarilor! La 1-0 se schimbă echipele, iar Chihaia le strigă: „Copii, vă e cald?”, iar răspunsul e mai mult decât categoric: „Daaaaaaaaaaa!” Replica antrenorului e tăioasă: „Și mie, dar așa ajungeţi bărbaţi!”. Tavi Chihaia a început de la 32 de ani meseria de antrenor, dar nu vrea să sară peste etape, așa că preferă să o ia de la copii și juniori: „Am licenţă A, deci pot fi secund la Liga I și principal în Liga a II-a. Am avut și oferte, din Liga a IV-a, dar am preferat să o iau de jos. Așa înţelegi cel mai ușor fotbalul ca antrenor, luând-o de la cel mai mic nivel. Ca antrenor ai nevoie de răbdare pentru acumularea experienţei. După ce voi avea experienţa jocului din afara terenului, o să fac pasul și spre echipele mari. Deocamdată, rămân la stadiul de antrenor la copii și juniori, iar marea mea satisfacţie este că la Voluntari există preocupare din partea autorităţilor. Primăria nu le ia niciun ban acestor copii și au parte de cele mai bune condiţii. Iar satisfacţia mea este că de la antrenamente nu lipsesc copiii. Asta mă face să cred că sunt pe un drum bun”. Cei mici ajung la penalty-uri, iar portarul este vedetă. Seamănă cu Bogdan Stelea, în miniatură: e tupeist, e chelios și sare din bară în bară. Echipa lui câștigă, iar Octavian Chihaia ne liniștește: „Cel mic a avut azi o zi excelentă. Mâine poate juca vârf, poimâine fundaș. Am două grupe talentate, să vedeţi diferenţă de coordonare la cei mai mari cu un an!”. Antrenamentul se încheie, iar cei mici fac rocada cu grupa celor mai mari cu un an sau doi, care au venit și echipaţi pentru poze. „Deja vorbim de alt nivel, ei știu și pe ce posturi joacă, înţeleg mai ușor fotbalul după un an de muncă”, adaugă el. Îl lăsăm pe Tavi Chihaia să-și vadă de treabă, sperând ca-ntr-o zi una din aceste mogâldeţe să se laude că a apărut în IlfovSport.

Sursa: www.ilfovsport.ro